Храни, които са вреди или опасни за котки

Някои храни, които са добри и дори полезни за хората могат да представляват риск за здравето на котките, защото техния метаболизъм се различава значително от човешкия. Част от тези храни може да причинят само временно леко неразположение или храносмилателно разстройство, но други може да са изключително опасни и да доведат до тежко заболяване с трайни увреждания на органите и дори смърт. Обмяната на веществата при котките се различава и от тази на кучетата. Храни годни за кучета може да не са подходящи или опасни за котките.

Ще започнем с тези храни, за които исторически в човешкото съзнание се е загнездило неправилното схващане, че са най-естествената, желана и полезна храна за котките:

Котка пие мляко1. Мляко и млечни продукти – принципно храносмилателната система на котките не е пригодена да усвоява млечни продукти. Една част от възрастните котки дори имат непоносимост към лактоза, която се изразява в стомашно-чревно разстройство. Малките котенца по-рядко имат тези проблеми, защото разполагат с по-голямо количество от ензима лактаза. При израстване на котенцата концентрацията на този ензим в организма им намаля, а с това и способността да абсорбират млякото.

2. Риба (в сурово, варено или консервирано състояние) – при основно хранене в големи количества с риба може да се достигне до недостиг на тиамин (витамин В1), тъй като рибата съдържа ензим, който го разгражда. Липсата на тиамин води до загуба на апетит, гърчове и при по-тежки случаи до смърт. Варената риба е по-безопасна, но все пак не трябва да е основна храна за котката. Консервираната риба обикновено е силно солена, а това е много вредно за котките.

Консерва от риба тон3. Консерва от риба тон (за човешка употреба) – редовно хранене с големи количества може да доведе до недохранване поради липса на важни витамини и минерали. Също може да доведе до дефицит на витамин В1 (тиамин) в организма на котката, заради ензима в рибата, който го разгражда.

4. Кости от риби и птици – могат да предизвикат засядане и разкъсване на храносмилателната система.

Сурово месо5. Сурово месо – суровото месо може да съдържа бактерии като салмонела и ешерихия коли, които могат да предизвикат повръщане и диария.

6. Сурови яйца – суровите яйца съдържат ензима авидин, които намаля абсорбцията на биотин (витамин В). Това може да доведе до проблеми с кожата и козината. Суровите яйца също могат да са заразени с бактерията салмонела.

Следващите храни често са възприемани като годни за котките, но представляват риск за здравето и живота им:

7. Кучешка храна – някои собственици може да се изкушат да хранят котките си с кучешка храна, тъй като тя е по-евтина от котешката. При редовно хранене като основна храна това може да доведе до недохранване (поради липса на важни витамини, минерали и незаменими за котките мастни киселини) и болести, засягащи сърцето (недостиг на таурин) .

8. Бебешки храни – част от бебешките храни съдържат лук, който е вреден за котките. Особено застрашени са малките котенца. При продължително хранене с бебешки храни може да се получи недостиг на важни хранителни вещества в организма на котката.

Храни, които волно или неволно не трябва да попадат в менюто на котката, дори и като съставки на други храни:

Шоколад9. Шоколад, кафе и чай и други съдържащи кофеин – съдържат кофеин, теобромин или теофилин. Консумацията им от котка може да причини повръщане и разстройство. Особено вредни са за сърцето и нервната система. Най-опасен е черният шоколад, защото в него има най-голяма концентрация на теобромин (смъртоносен както за котките, така и за кучетата). Твърде възможен е летален край.

Лук и чесън10. Лук и чесън (без значение дали са сурови, сготвени или на прах) – съдържат вещества, които увреждат червените кръвни клетки и предизвикват анемия. Котките са по-податливи от кучета, а чесънът е по-малко токсичен от лука.Грозде

11. Грозде, стафиди и касис – тези храни съдържат неизвестен токсин, който е вреден за котката и уврежда бъбреците и.

12. Сладки храни – сладкото може да доведе до затлъстяване и проблем със зъбите. Възможно е и захарен диабет. Изкуствено подсладените храни също са вредни за котките. В част от тях като подсладител се ползва ксилитол, който е вреден за котешкия черен дроб.

13. Сол – ако се приема повече от необходимото представлява сериозен риск за здравето на котката – проблеми със сърцето, електролитен дисбаланс.

14. Гъби – може да съдържат токсини, които да увредят множество системи в организма, включително да доведат и до смърт.

15. Сурово тесто с мая – разширявайки се в стомаха и отделайки газ може да доведе до силна болка, а при много тежки случаи до разкъсване на стомаха и червата. Освен това при смилането на суровото тесто в стомаха на котката се отделят алкохолни съединения, който също са вредни за нея.

16. Алкохол – дори съвсем малко количество може да причини отравяне, кома и смърт на котката.

17. Листа от Равен (наричан и Ревен) – съдържат вещества (оскалати), който увреждат храносмилателната, нервната и отделителна системи на котката.

18. Тютюн – съдържащият се в тютюна никотин засяга храносмилателната и нервна системи. Довежда до учестено сърцебиене, кома и дори до смърт.

Лекарства и витамини за хора19. Витамини и хранителни добавки предназначени за хората, съдържащи желязо – засягат се храносмилателната система, сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците. При предозиране на желязото в организма на котката са възможни трайни увреждания и смърт.

20. Лекарства, предназначени за човешка употреба – част от лекарствата, употребявани в хуманната медицина са много вредни или смъртоносни за котките. За пример може да се посочат едни от най-разпространените лекарства – аспирин и парацетамол. Те съдържат вещества, които са токсични и смъртоносни за котките. Друга част от човешките лекарствата имат еднакво или близко съдържание с тези за ветеринарна употреба, но при тях разликата е в концентрацията на активните съставки. Така може да се стигне до предозиране и като следствие допълнителни увреждане здравето на котката и дори смърт.

Представеният списък не претендира да е изчерпателен. Запомнете, че “деветте живота” на котката са мит, особено що се касае за отравяне. Техния черен дроб е много по-неефикасен при някои видове отравяния в сравнение с черния дроб на хората и кучетата. Това прави много химически препарати за битова употреба, храни и растения опасни за тяхното здраве и живот.

Още полезна информация за храненето на котката си може да прочетете в статията “На какво да обърнем внимание при хранене на котките

 
Tagged , |

Любопитно за кучешкото обоняние – част 1

Най-важното и развито сетиво при кучешки носкучето е обонянието, което е много по-развито от нашето. За сравнение – носа на човека съдържа около 5 милиона обонятелни рецептори, докато при кучетата те са между 125 и 300 милиона в зависимост от породата.

Хрътките притежават най-голям брой рецептори за обоняние, разбира се това не изключва възможността отделни кучета от други породи да имат по-добро обоняние от средностатистическа хрътка.

Интерпретирането на уловените от рецепторите миризми се извършва в мозъка. Частта от кучешкия мозък, която отговаря за обонянието е около 40 пъти по-голяма от съответната област в мозъка на човека.

Всеизвестен факт е, че кучетата могат да откриват и следват миризмата, отделяна от конкретен човек, което ги прави незаменими при издирване и проследяване. Благодарение на развития си нюх кучетата може да “подушат” хора, затрупани от лавина или срутени сгради. Специално обучени кучета могат да откриват и дори да различават наркотици или взривни вещества при това без да имат пряк достъп до тях.

Някои кучета могат да откриват и рак в човешкото тяло. Те правят това на база миризмата на специфичните химични съединения в дъха, урината и изпражненията на болния човек.

Кучета могат да “предсказват” предстоящ епилептичен припадък. Все още не е изяснено дали те ползват обонянието си или друго сетиво, но тази им способност е много полезна. След специално обучение кучето може да предупреди собственика си да отиде на безопасно място, да заеме подходяща поза и да се подготви за припадъка. Човекът също трябва да се научи своевременно да разпознава сигналите на кучето си, за да има достатъчно време за реакция.

Други кучета са в състояние да откриват ниски нива на кръвната захар при диабетици, приближаваща мигрена или инфаркт. Смята се, че могат да правят това “подушвайки” съдържащите се химикали и химически промени в потта от лице на човека в беда, както и да разпознават промените в поведението му.

 
Tagged , |
  • Станици: 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • >